Dementievriendelijk Ridderkerk van start

Nederland is aan het vergrijzen. Het aantal mensen met dementie zal landelijk de aankomende 25 jaar verdubbelen tot naar schatting 500.000. Ook in Ridderkerk zal het aantal mensen met dementie stijgen. De gemeente Ridderkerk wil zich samen met diverse organisaties in Ridderkerk de komende jaren inzetten voor een Dementievriendelijk Ridderkerk.

Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent bij Karaat Mantelzorg, is sinds januari 2021 aangesteld als projectleider van Dementievriendelijk Ridderkerk. Mineke: “Ik ben heel enthousiast om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Dementie is een onderwerp, dat aan mijn hart ligt, als mantelzorgconsulent, als ervaringsdeskundige, maar ook als coördinator van het Alzheimer Café Ridderkerk. We willen met dit project bewustwording creëren en het taboe rondom dementie doorbreken. Samen met inwoners, oud en jong, in Ridderkerk maar ook met de winkeliers, de sportclubs, de verenigingen, vrijwilligers, scholen, medewerkers van de gemeente gaan we ons inzetten voor een Dementievriendelijk Ridderkerk, zodat mensen met allerlei soorten geheugenproblemen, zoals dementie, gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving. Zo kunnen mensen met dementie hun leven blijven leiden zoals ze dat al deden en worden ze geaccepteerd door hun omgeving. Een dementievriendelijke samenleving zorgt er ook voor dat mantelzorgers zich gesteund voelen en dat de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers verbetert. De speerpunten in Ridderkerk zijn bewustwording, herkenning, voorlichting, lotgenotencontact, kennis en scholing over hoe om te gaan met mensen met dementie. We stimuleren de gemeente, bedrijven, verenigingen en (vrijwilligers)organisaties om Dementievriendelijk te worden en het predicaat ‘Dementievriendelijk’ te verkrijgen.”

In Ridderkerk hebben vele organisaties zich aangesloten bij dit project: Aafje, Riederborgh, Internos, Facet Ridderkerk en Alzheimer Nederland. Inmiddels hebben Salem en stichting de Toekomst aangegeven hierin te willen participeren. We zien ook een rol voor Bibliotheek AanZet.

De komende tijd ontwikkelen we een publiekscampagne. We hopen regelmatig via allerlei kanalen aandacht te geven aan dit thema. Mineke: “Ik hoor vele enthousiaste reacties van iedereen in Ridderkerk en hoor ook de bereidheid om actief een steentje bij te dragen aan een Dementievriendelijk Ridderkerk. Dat geeft alle vertrouwen voor de toekomst. Ook ontwikkelen we een website waarop alle informatie te vinden is.

Doet u mee?

We willen mantelzorgers vragen om zich op te geven voor een klankbordgroep. Uiteindelijk moeten we het samen vormgeven. Vindt u het leuk om geïnformeerd te worden over de plannen, mee te lezen en uw mening daarover te geven? Geef u dan op.

Verder zoeken we ook vrijwilligers die ervaring hebben met het onderwerp dementie en interesse hebben in het volgen van scholing door Alzheimer Nederland, zodat er ook cursussen kunnen worden gegeven aan geïnteresseerden.

Meer weten?

Neem contact op via info@karaatmantelzorg.nl of 0180 – 763 717.

Gerelateerde berichten

Herken jij iemand met dementie?

Herken jij iemand met dementie?

Herken jij iemand met dementie?  Donderdag 18 april en vrijdag 17 mei 2024 staan de trainingen ‘Samen Dementievriendelijk’ voor inwoners van Ridderkerk gepland in Wijkcentrum West en Wijkcentrum Bolnes. De training wordt georganiseerd door Dementievriendelijk...

28 sept Training voor mantelzorgers ‘Zeg JA bij dementie’

28 sept Training voor mantelzorgers ‘Zeg JA bij dementie’

28 sept Training voor mantelzorgers 'Zeg JA bij dementie' Zorg jij voor iemand met dementie? En loop jij wel eens tegen lastige situaties aan? Dementievriendelijk Ridderkerk organiseert op donderdag 28 september van 13.30 tot 15.30 uur de training ‘Zeg ja bij...

21 sept Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West

21 sept Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West

21 september Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In Ridderkerk organiseert Dementievriendelijk Ridderkerk een gezellige middag voor mensen met dementie en hun familie of mantelzorgers. Van...