Ridderkerk is een dementievriendelijke gemeente

Ridderkerk is een dementievriendelijke gemeente. Het is de bekroning op de inspanningen van de gemeente en Facet Ridderkerk om de bewustwording en kennis over dementie te vergroten. Daaraan wordt al een paar jaar gewerkt. Tjerk Sytsema van Alzheimer Nederland kwam naar Ridderkerk om het certificaat uit te reiken aan wethouder Edward Piena en Lilian Sprong van Karaat Mantelzorg.

De gemeente wil alle inwoners nog meer bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Wethouder Piena: “Dementie komt steeds vaker voor. De kans dat u ermee te maken krijgt groeit daarmee ook. Het helpt wanneer mensen dementie herkennen en zij iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of diens mantelzorger.”

In 2021 is samen met Facet Ridderkerk het project Dementievriendelijke Samenleving Ridderkerk opgezet. Inmiddels mag Ridderkerk zichzelf dementievriendelijk noemen. Daarom werd op 11 januari 2023 het convenant met Alzheimer Nederland ondertekend, op weg naar een blijvend dementievriendelijk Ridderkerk in 2025. Daarin staan afspraken over activiteiten en initiatieven waarmee Ridderkerk haar status van ‘dementievriendelijk’ kan behouden. Hoe we dat doen?  Door goede informatie over dementie te geven, ondersteuning en hulp bieden voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, oog hebben voor wat mensen met dementie nog wel kunnen en mantelzorgers meer waardering en steun geven. Kortom: in 2025 is dementie bespreekbaar en durven we elkaar om hulp te vragen én hulp te bieden.

De afgelopen twee jaar zijn er al veel projecten gestart. Dat werk gaat door. We geven bijvoorbeeld trainingen aan inwoners, bedrijven en instellingen. Ook organiseren we bijeenkomsten en activiteiten waarbij mensen met dementie in contact komen met andere inwoners en maatschappelijke organisaties.

Wil jouw winkel, bedrijf of organisatie ook een steentje bijdragen aan een Dementievriendelijk Ridderkerk? Neem voor meer informatie over de trainingen van Dementievriendelijk Ridderkerk contact op met Lilian Sprong via 0180 – 432 350 of info@dementievriendelijkridderkerk.nl.

Gerelateerde berichten

28 sept Training voor mantelzorgers ‘Zeg JA bij dementie’

28 sept Training voor mantelzorgers ‘Zeg JA bij dementie’

28 sept Training voor mantelzorgers 'Zeg JA bij dementie' Zorg jij voor iemand met dementie? En loop jij wel eens tegen lastige situaties aan? Dementievriendelijk Ridderkerk organiseert op donderdag 28 september van 13.30 tot 15.30 uur de training ‘Zeg ja bij...

21 sept Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West

21 sept Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West

21 september Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In Ridderkerk organiseert Dementievriendelijk Ridderkerk een gezellige middag voor mensen met dementie en hun familie of mantelzorgers. Van...

Herinneringsroute Aafje Ronde Sant

Herinneringsroute Aafje Ronde Sant

Herinneringsroute Aafje Ronde Sant Woensdag 7 juni reisden bewoners en bezoekers van Aafje Ronde Sant terug in de tijd tijdens de reizende expositie van de Herinneringsroute Ridderkerk. Geïnteresseerden werden ontvangen met een hapje en versnapering. Daarna kon men...