Trainers gezocht voor programma ‘Samen Dementievriendelijk’

Voor het project Dementievriendelijk Ridderkerk is Facet Ridderkerk op zoek naar vrijwilligers die de train-de-trainer-cursus willen volgen om zelf cursussen te kunnen geven aan alle betrokkenen en geïnteresseerden inwoners, maar ook werknemers van de gemeente Ridderkerk, winkeliers, bedrijven, verenigingen, scholen en (vrijwilligers)organisaties. Wil jij je vrijwillig inzetten om zo in Ridderkerk de kennis te vergroten over hoe om te gaan met dementie?

Samen DementieVriendelijk

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. We krijgen er allemaal mee te maken; in onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Mineke Boon, projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk: “Dat is vaak zwaar, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Wij willen Ridderkerkers bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.” Kijk voor meer informatie op www.samendementievriendelijk.nl.

Trainer worden? Dit verwachten we van jou:

Wil jij je vrijwillig inzetten om trainingen ‘GOED omgaan met dementie’ aan verschillende doelgroepen te geven? Dit doe je volgens een vast draaiboek. Het landelijk project Samen Dementievriendelijk biedt deze cursus aan en vanuit Ridderkerk wordt deze cursus met geïnteresseerden gevolgd.

  • Je krijgt begeleiding met de trainingen en intervisiebijeenkomsten. De training richt zich op het vergroten van je kennis over dementie en verdieping van je trainersvaardigheden.
  • Als trainer word je gevraagd om ongeveer 10 trainingen per jaar te geven om je kennis en vaardigheden op peil te houden
  • Reiskosten kun je declareren.
  • Je verzorgt trainingen in Ridderkerk

Welke vaardigheden leer je en welke kwaliteiten heb je nodig?

Als trainer weet je een vertrouwde, veilige en open sfeer te creëren in een groep. Je kunt je voorstellen hoe het is om een naaste met dementie te hebben en voor deze persoon te zorgen. Hierbij spreek je open en concreet over een onderwerp waarop bij veel mensen nog een taboe ligt. Daarbij deins je niet terug voor het naspelen van praktijksituaties met deelnemers aan de training. Tot slot kun je een groep mensen mobiliseren en inspireren om zich ‘DementieVriendelijk’ in te zetten in hun eigen omgeving.

Waarom dit vrijwilligerswerk?

Je krijgt een unieke kans om je trainersvaardigheden in te zetten voor een relevant doel! Je helpt mee om de Nederlandse samenleving dementievriendelijker te maken. Je vergroot je eigen deskundigheid en vaardigheden op het gebied van de omgang met mensen met dementie. Tijdens de werkzaamheden doe je ervaring op binnen dit bijzondere vrijwilligersproject en word je goed ondersteund. Aan het eind van deze train-de-trainer cursus wordt gezamenlijk besproken of je de cursussen kunt gaan geven.

Tijdsbesteding

De train-de-trainer is een tweedaagse training. Deelname aan beide dagen is verplicht. Mocht je trainer worden bij Samen DementieVriendelijk, dan volgt er nog een korte derde bijeenkomst waarin je uitleg krijgt over het materiaal. Aan deze train-de-trainer bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden. Reiskosten worden vergoed. De locatie in Amersfoort is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer informatie of aanmelden?

Wil je je aanmelden als vrijwilliger voor deze training? Of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Mineke Boon, projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk, via info@dementievriendelijkridderkerk.nl. Vermeld hierbij je naam, je telefoonnummer en een korte motivatie. Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Telefonisch contact opnemen kan ook via 0180 – 763 717 of 06-14327443.

Dementievriendelijk Ridderkerk is een project van Aafje, Riederborgh, Internos, Karaat Mantelzorg,  Facet Ridderkerk, Salem, Regionale afdeling Alzheimer Nederland, gemeente Ridderkerk en Ketenzorg Dementie BAR.

Gerelateerde berichten

Herken jij iemand met dementie?

Herken jij iemand met dementie?

Herken jij iemand met dementie?  Donderdag 18 april en vrijdag 17 mei 2024 staan de trainingen ‘Samen Dementievriendelijk’ voor inwoners van Ridderkerk gepland in Wijkcentrum West en Wijkcentrum Bolnes. De training wordt georganiseerd door Dementievriendelijk...

28 sept Training voor mantelzorgers ‘Zeg JA bij dementie’

28 sept Training voor mantelzorgers ‘Zeg JA bij dementie’

28 sept Training voor mantelzorgers 'Zeg JA bij dementie' Zorg jij voor iemand met dementie? En loop jij wel eens tegen lastige situaties aan? Dementievriendelijk Ridderkerk organiseert op donderdag 28 september van 13.30 tot 15.30 uur de training ‘Zeg ja bij...

21 sept Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West

21 sept Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West

21 september Wereld Alzheimer Dag: een gezellige middag in Wijkcentrum West Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In Ridderkerk organiseert Dementievriendelijk Ridderkerk een gezellige middag voor mensen met dementie en hun familie of mantelzorgers. Van...