VEELGESTELDE VRAGEN
1. HEB IK OF HEEFT MIJN NAASTE DEMENTIE?
Eerste signalen van dementie
De eerste signalen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Vaak merkt iemand het zelf niet in eerste instantie, maar merkt de partner of iemand anders in de omgeving de eerste veranderingen. De signalen ontstaan geleidelijk en zijn subtiel.
Onze hersenen veranderen als we ouder worden, net als de rest van ons lichaam. We gaan wat langzamer denken en bewegen. Dat je af en toe wel eens iets vergeet of niet op een naam kan komen hoort daar bij, maar ernstige geheugenproblemen hebben meestal niet te maken met het normale verouderingsproces.
10 signalen
Mensen met beginnende dementie krijgen onder andere moeite met:
- herinneren wat kort geleden gebeurd of besproken is
- problemen overzien en oplossen
- oriënteren in de ruimte of tijd
- nieuwe dingen aanleren of bedienen
- plannen
- concentratieproblemen
- woorden vinden of begrijpen
- initiatief nemen
- inleven in anderen
- sociaal gedrag
Als jij een of meer van deze signalen hebt of bij jouw naaste merkt en de klachten blijven bestaan en/of nemen toe, is dat een reden om naar jouw huisarts te gaan.
2. Kan ik een geheugentest doen?
Twijfel jij of jij of jouw naaste dementie heeft? Je kunt ook een test doen. Je krijgt direct inzicht in de mate van vergeetachtigheid van jezelf of iemand anders. Je kunt de test ook per per e-mail ontvangen om de vragen thuis rustig te lezen of te printen.
De uitslag laat weten of de geheugenproblemen aanleiding geven om naar de huisarts te gaan.
3. Wat kan ik doen als ik het vermoeden heb dat iemand dementie heeft?
Onderneem altijd actie, ook bij twijfel. Bespreek het eerst met de persoon zelf. Vaak erkent diegene zelf niet dat er wat aan de hand is. Dit kan deel zijn van het ziektebeeld. Ontferm je in zo’n geval over de ander en neem hem of haar mee naar de huisarts of praktijkondersteuner, desnoods met een smoesje. Of laat de huisarts bij jou thuis komen. De huisarts kan namelijk een geheugentest doen en zelf de diagnose stellen of doorverwijzen naar een specialist.
Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, heeft hij of zij recht op een casemanager. Je kunt met jouw eerste vragen ook contact opnemen met een mantelzorgconsulent.
Lees meer over de rol van de huisarts, de rol van de casemanager en de rol van de mantelzorgconsulent.
4. Wat is het verschil tussen alzheimer en dementie?
Meer informatie?
5. Hoe regel ik de juiste zorg voor mijn naaste met dementie?
6. Hoe houd ik het zorgen voor mijn naaste vol?
De zorg voor een naaste met dementie kan heel zwaar zijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat je overbelast raakt. Hoe zorg je er voor dat je gezond blijft en genoeg tijd voor jezelf neemt? Neem eens contact op met een mantelzorgconsulent van Karaat Mantelzorg, het expertisecentrum voor mantelzorg in Ridderkerk.
Mineke Boon, Esther de Meza en Angelique Bloemberg zijn mantelzorgconsulenten en zetten hun expertise in om mantelzorgers te begeleiden en ondersteunen. Zij zijn er voor jou met praktische hulp, activiteiten, advies en informatie.
Je kunt ook contact opnemen met een ouderenadviseur van Facet Ridderkerk. Zij hebben met name expertise op het gebied van ouder worden en alles wat daarmee samenhangt;
7. Heeft Ridderkerk een Alzheimer Café?
In Nederland zijn er zo’n 250 Alzheimer Cafés. Deze zijn in het leven geroepen, zodat er voor mensen met dementie en hun naasten altijd een plek dichtbij is om lotgenoten te ontmoeten en om meer te leren over het omgaan met dementie. Er staan steeds verschillende thema’s centraal en er zijn deskundigen aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.
Alzheimer Café Ridderkerk
Ridderkerk heeft al 12 jaar een Alzheimer Café Ridderkerk. Dit is samenwerkingsverband van diverse organisaties te weten Aafje, Karaat Mantelzorg, Riederborgh, Internos, de gemeente Ridderkerk i.s.m. Alzheimer Nederland.
Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor degene die de zorg geeft én degene die de zorg ontvangt. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Er liggen folders en brochures die u kunt meenemen. Er is ook een tafel met boeken over dementie. Deze boeken zijn gratis te leen.
Tijd: Iedere tweede maandag van de maand van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur). In juli en augustus is er geen Alzheimer Café.
Locatie: Wijkcentrum West, Boksdoornstraat 80 te Ridderkerk.
Als aanvulling op deze fysieke bijeenkomsten is de werkgroep gestart met online Alzheimer Cafés om zo mensen met dementie en mantelzorgers te blijven ondersteunen, wat in deze tijd juist zo belangrijk is.
Je kunt op de website van Karaat Mantelzorg de agenda vinden en de online Alzheimer Cafés terugkijken. De online Alzheimer Cafés ’s kun je ook terugkijken op de websites van diverse zorgorganisaties in Ridderkerk, zoals Salem, Aafje, Riederborgh, Stichting de Toekomst en Internos.
8. Wat doet een casemanager dementie en waar vind ik deze?
De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld. Een casemanager dementie helpt hierbij. Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Meer informatie vind je op de website van Alzheimer Nederland.
Casemanagers dementie in Ridderkerk
Er zijn 6 casemanagers dementie werkzaam in Ridderkerk bij de volgende organisaties:
Aafje thuiszorg, huizen en zorghotels
• Linda Nijhuis
• Mariska van de Heuvel
• Nettie Albers
• Hans de Zwart
Riederborgh
• Elly Monster
Internos thuiszorg, Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard
• Ida van der Heiden
Casemanagers dementie vertellen
In deze video stellen de casemanagers dementie zich aan u voor en vertellen welke ondersteuning en begeleiding een casemanager kan bieden bij mensen met dementie en hun mantelzorger.
9. Heeft Ridderkerk een dementienetwerk?
Het dementienetwerk Ridderkerk, bestaande uit paramedici van diverse organisaties, wil goede zorg bieden aan thuiswonende cliënten met dementie. De deelnemers van dit netwerk willen dit doen door de expertise te bundelen met deskundige kennis van dementie en korte lijnen tussen professionals in Ridderkerk, waardoor de zorg goed afgestemd wordt. Het netwerk bestaat uit fysiotherapeuten, een ergotherapeut, een logopedist, een casemanager, een wijkverpleegkundige en een mantelzorgconsulent.
Via een verwijzing van de huisarts kunnen de leden van het netwerk ingeschakeld worden of neem direct contact op met het betreffende lid.
Wie nemen er deel aan Dementienetwerk Ridderkerk?
- Arjanne Donker, geriatriefysiotherapeut Salem, fysiotherapie@salem.nl, 06-52883080, 0180-452379
- Corina Eikelenboom, fysiotherapeut Reyerheem, eikelenboom@aafje.nl, 06-46642128
- Natasja Jongejan, fysiotherapeut ’t Ronde Sant, jongejan@aafje.nl, 06-46642102
- Angelique Keereweer, ergotherapeut Salem, ergotherapie@salem.nl, 06-28294490, 0180-452379
- Andrea Koese, logopedist Salem, logopedie@salem.nl, 06-55296857, 0180-452379
- Elly Monster, casemanager dementie Riederborgh, casemanager@riederborgh.nl, 06-81118866, 0180-452500
- Muriel Post, Verpleegkundige Riederborgh, wijkverpleging@riederborgh.nl, 0180-452500
- Angelique Bloemberg, mantelzorgconsulent Karaat, bloemberg@karaatmantelzorg.nl, 06-15942108, 0180-763717
Voor meer algemene informatie of vragen: Arjanne Donker, Brandsen.ar@salem.nl, 06-52 88 30 80
10. Waar kan ik terecht voor psychische klachten bij dementie?
Ouderenpsychologie STAP is gespecialiseerd in begeleiding en behandeling van psychische klachten bij ouderen. Behandeling en begeleiding vindt altijd plaats bij u thuis.
Waarvoor kunt u terecht?
- Heeft u last van psychische problemen zoals angst of somberheid?
- Is er sprake van een hersenaandoening (bijvoorbeeld dementie of Parkinson) of hersenletsel (bijvoorbeeld na een beroerte of CVA) en wilt u hulp bij het hiermee leren omgaan?
- Of wilt u als mantelzorger leren omgaan met de beperkingen of (gedrags)veranderingen van uw dierbare?
- Is er sprake van gedragsproblematiek ten gevolge van dementie en wilt u weten waar dit gedrag vandaan komt, hoe het gedrag veranderd kan worden of hoe hiermee om te gaan?
Contact
Herkent u zich in een van bovenstaande vragen? Of heeft u andere psychische klachten waar u hulp bij wilt? Bel (06-10207459) of mail dan gerust voor een eerste gesprek of voor meer informatie. Dan kijken we samen hoe u weer een stap kunt maken naar het vergroten van uw welbevinden.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van STAP.
11. Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem eens een kijkje op de website dementie.nl. Dementie.nl is er voor iedereen die zorgt voor iemand met dementie.
Woon jij in Ridderkerk? Neem dan contact op Dementievriendelijk Ridderkerk door een e- mail te sturen naar: info@dementievriendelijkridderkerk.nl of te bellen naar 0180 – 432 350. Vraag naar Mineke Boon, projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk.